Rodinný dům Zlín, Nivy

  • 2009 / realizace
  • autor: Pavel Míček
  • fotografie: Libor Stavjaník, Petra Hajdůchová, Pavel Míček
  • oceněni: Hlavní cena Brick Award 2012–2013, Dům roku 2013

Rodinný dům je umístěn na jihovýchodním svahu v sevření mezi vilovou čtvrtí Nivy a neustále expandujícím sídlištěm Jižní svahy. Čtvrť Nivy vznikala krátce po Druhé světové válce a z tohoto období zde najdeme také několik velmi kvalitních vil. Mezi nejhodnotnější patří vily cestovatelů Hanzelky a Zikmunda od architekta Zdeňka Plesníka. Celé Nivy jsou na jihovýchodním svahu s nádherným výhledem na východní část města.
Horizontální kompozice domu vychází z parametrů vnitřních prostorů. Jejich uspořádání podléhá zadání, které bylo velmi náročné na plochu hlavního podlaží. Dům má dvě obytné úrovně, každé podlaží je v přímé vazbě na svou polovinu zahradu. Koncepce prostoru hlavního podlaží je založena na možnosti aktivní proměny prostorů pomocí řady černých mobilních stěn, či závěsů. Dům je velmi prosvětlený s řadou zajímavých průhledů. Vertikální páteří domu je schodiště, kterým se dá dostat až na střešní terasu, která poskytuje panoramatický výhled na město.
Nosná konstrukce domu je zděná z keramických bloků. Stropy jsou železobetonové. Okna jsou ze smrkových lepených profilů. Interiér je kompletně vybaven vestavným nábytkem v dubu, ze stejného materiálu jsou i podlahy.